Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

οι τράπεζες και το πακέτο των 28 δισ

Πολύς λόγος γίνεται για τα 28 δισ που "χαρίζει" το κράτος στις τράπεζες. Είναι όμως έτσι? Χαρίζουν όντως οι "κυβερνώντες" χρήματα με τα οποία θα μπορούσαν να αγοράσουν κι άλλους ψήφους ή βρήκαν μια ευκαιρία να αγοράσουν ψήφους ρημάζοντας τις τράπεζες?
Δεν προκαλεί άραγε εντύπωση η απροθυμία των τραπεζών να ενταχθούν στο σχάδιο και ο εκβιασμός των "κυβερνώντων" προς αυτές να ενταχθούν? Για να δούμε: Το σχέδιο αποτελείται απο τρία μέρη:
1. Παροχή εγγυήσεων 15 δισ για δάνεια (προσοχή: ΟΧΙ δάνεια) με το αζημίωτο: Προμήθεια από 0,5 έως 1,5%
2. Έκδοση ειδικών ομολόγων του δημοσίου για τις τράπεζες (πάλι με το αζημίωτο 0,5 -1%) για να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν σαν εγγύηση και δανειστούν φθηνό χρήμα απο την ΕΚΤ.
3. Αγορά προνομιούχων μετοχών των τραπεζών απο το Δημόσιο ΜΕ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ 10%!!!! Είναι η μόνη περίπτωση που το δημόσιο δίνει χρήμα. Αλλά με 10%!!! Αφήστε με και ένα ρε παιδιά να τους δανείσω! Δηλ. δανείζεται το δημόσιο με 4,75% και δανείζει με 10% !!!!
Από παντού 'κονομάει λοιπόν το δημόσιο. Ένεκα που η κρίσις κ.Πρόεδρε....
Πού βρίσκεται ο πιθανός κίνδυνος για τις τράπεζες τώρα?
Δείτε: Οι τράπεζες βλέποντας την ύφεση να έρχεται και προβλέποντας "κανόνια" στην αγορά και στις κατοικίες μαζεύτηκαν: Μείωσαν τις δανειοδοτήσεις και δίνουν πια δάνειο μόνο "στα σίγουρα". Αυτό δεν αρέσει στην κυβέρνηση. Τους αναγκάζει λοιπόν να δανειστούν (ΔΕΝ τους δίνει χρήμα) και να δανείσουν και στους πιθανά στο μέλλον αφερέγγυους (λόγω ύφεσης) πελάτες. Και βέβαια να επωμιστούν οι ίδιες την ζημία που θα προκύψει.
Όταν τα κανόνια της ύφεσης θα βροντάνε οι τράπεζες, εγκλωβισμένες για τα καλά, θα προσπαθούν να μετρήσουν τις ζημιές τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: