Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Οικονομική κρίση: Να ανέβει το επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού για δύο χρόνια.

Θα έχουμε: Αποκατάσταση καταναλωτικής αυτοπεποίθησης και άρα δαπάνης. Η αγορά κινείται. Οι τράπεζες ξαναδανείζουν. Αποκατάσταση του ύψους και του αριθμού των στεγαστικών δανείων αφού μειώεται ο κίνδυνος μη εξυπηρέτησης τους. Ανακάμπτει η οικοδομή.
ΔΕΝ προτείνω μόνιμη αύξηση του επιδόματος ανεργίας, ΟΥΤΕ το θεωρώ σαν κίνητρο για ανάπτυξη.
Αυτό που προτείνω είναι ένα προσωρινό μέτρο για αντιστροφή του κλίματος. Αν το κλίμα αντιστραφεί δεν θα χρειαστεί να πληρωθούν αυτά τα χρήματα, και μόλις αντιστραφεί μπορεί το μέτρο να ανασταλεί. Η οικονομία είναι απο τα σπάνια συστήματα με ΘΕΤΙΚΗ ανατροφοδότηση. Συνήθως στα "ευσταθή" συστήματα μια απόκλιση απο το σημείο λειτουργίας δημιουργεί αντίθετες δυνάμεις (αρνητική ανατροφοδότηση) που το επαναφέρουν στο σημείο λειτουργίας. Στην οικονομία μια απόκλιση δημιουργεί ροπές προς αύξηση της απόκλισης (θετική ανατροφοδότηση). Ακόμα και μια απλώς κακή ψυχολογία μπορεί να προκαλέσει ύφεση. Γιατί; Γιατί ο φόβος των "μελλούμενων" μειώνει την κατανάλωση και την πίστωση. Στην τρέχουσα κρίση πρέπει να μειωθεί ο φόβος αυτός.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στελιο είσαι κρυφοκρατικιστης ή μου φαινεται... :)
Σοβαρά τώρα
Για πιο λόγο να επιλεξει κάπιος να εργαζεται π.χ για 1000 ευρω αν του δίνουν 800 να καθεται κανει και 3 μαυρα μεροκαμματα το μηνα και εβγαλε ξεκουραστα τα ιδια χρηματα...

ΥΓ Μηπως το εγραψες για πλακα;

Στέλιος Καλτσούνης είπε...

Όχι, δεν το έγραψα για πλάκα. Είναι πολύ σημαντικό να μην χαθεί κάθε εμπιστοσύνη στα αυριανά εισοδήματα γιατί τότε χάνονται ΟΛΑ.
"Δεν αγοράζω σπίτι γιατί δεν ξέρω αν αύριο θα έχω δουλειά". Λέει ο ζαχαροπλάστης.
"Δεν χτίζω καινούριες οικοδομές γιατί δεν έχω πουλήσει τις προηγούμενες." Λέει ο κατασκευαστής.
"Δεν έχω δουλειά άρα δεν αγοράζω γλυκά" Λέει ο οικοδόμος.
"Το έκλεισα γιατί ο κόσμος σταμάτησε να αγοράσει γλυκά" λέει ο ζαχαροπλάστης...
ΕΚΕΙ ακριβώς είναι το θέμα: Μπορεί η κακή ψυχολογία και η ανασφάλεια να ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ύφεση. Κρατάμε τα λίγα λεφτουδάκια στην τράπεζα, αλλά τα κρατάνε ΟΛΟΙ και δεν αγοράζει κανείς το προιόν μας. Αρα παύμε να δουλεύουμε. Πόσο θα κρατήσουν τα λεφτουδάκια στην τράπεζα;

Στο ερώτημα τώρα.
Αν με το μέτρο αυτό αποτραπεί η μείωση της κατανάλωσης (και άρα η ύφεση) δεν θα χρειαστεί καν να δοθούν αυτά τα χρήματα.
Μικρότερο ποσοστό απο 80% ΔΕΝ θα μειώσει την υποβόσκουσα ανασφάλεια.

Σχετικά με τα μαύρα μερομάκαματα: Μπορεί να θεσπιστεί υποχρεωτική παρουσία του άνεργου στον ΟΑΕΔ το 80% των εργάσιμων ημέρών και ωρών (π.χ. 4 ημέρες την εβδομάδα ή 6 ώρες την ημέρα).
Στην κρίση αυτή δεν νομίζω οτι θα επιλέξει κάνείς να τον απολύσουν. Εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να φανταστώ κανένα απο τους γνωστούς μου. Μην ξεχνάς οτι το επίδομα θα είναι για περιορισμένο διάστημα. Είναι όμως ένα ανοιχτό ενδεχόμενο για κάποιους. Κάθε μέτρο έχει παραθυράκια για εκμετάλευση.

Στέλιος Καλτσούνης είπε...

Τώρα λοιπόν που ξανβλέπω το άρθρο συνειδητοποιώ οτι (αν αντί για απλή παρουσία του απολυμένου στον ΟΑΕΔ έχουμε υποχρεωτική εκπαίδευση του) τότε στην ουσία του προτείνει το πολύ επιτυχημένο fexicurity των Δανών!!!