Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Γιατί αποτυγχάνει να επικρατήσει ο φιλελευθερισμός?

Γιατί απευθύνεται σε ανθρώπους. Και τί είναι ο άνθρωπος? Ένα ζώον είναι. Ένα ζώο, που σαν όλα τα άλλα ζώα, νοιάζεται για την επιβίωσή του και για την αναπαραγωγή του. Όταν έχει εξασφαλίσει την επιβίωσή του τον ενδιαφέρει η αναπαραγωγή του. Για να πετύχει τα μέγιστα στην αναπαραγωγή του πρέπει να μπορεί να κατακτήσει την/τον καλύτερο/η του είδους. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να βρίσκεται σε καλύτερη ΣΧΕΤΙΚΑ θέση. Έδω είναι ΟΛΗ η ουσία: στη λέξη "ΣΧΕΤΙΚΑ"! " Σε καλύτερη θέση ΣΧΕΤΙΚΑ με τους άλλους". Κάθε άλλος άνθρωπος που ξεχωρίζει αποτελεί εμφανέστατα απειλή για την αναπαρωγή του ιδιού. Και πρέπει να μειωθεί ή ακόμα καλύτερα να εξοντωθεί. Πόσες και πόσες αποδείξεις δεν έχουμε για αυτό: Κατηγορούν τους φιλελευθερους: "Άνοιξε η ψαλίδα των εισοδημάτων". Και ας γίναν οι φτωχοί πλουσιότεροι. Δεν τον ενδιαφέρει αυτό τον άνθρωπο. Δεν τον ενδιαφέρει να έχει περισσότερα, τον ενδιαφέρει να έχει περισσότερα ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟ. ΑΥΤΟ του δίνει το σχετικό πλεονέκτημα στην πάλη της αναπαραγωγής. Κατηγορούν τις δίμετρες ξανθιές καλονές: "Είναι γλάστρες, αγράμματες και χαζές". ΠΡΕΠΕΙ να τις μειώσουν για να έχουν ελπίδες στην αναπαραγωγή οι ίδιες (κοντόχοντρες ασχημες και κουλτουριάρες). Για τον ίδιο λόγο οι έξυπνοι και εργατικοί μαθητές "είναι σπασίκλες", οι πετηχημένοι επιχειρηματίες "λαμόγια που πηδιέται η γυναίκα τους με πιτσιρικάδες". Ο καλύτερος πρέπει να εκμηδενιστεί. Να γιατί γνωρίσανε ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ εξάπλωση όσα κηρύγματα μιλήσαν για ισότητα όπως ο χριστιανισμός και η αριστερά. Να γιατί η λέξη "ισότητα" ανακυρήχθηκε σε ιδέα, σε ιδανικό. Μπορεί να ξεχωρίζεις εμφανώς μωρή δίμετρη κουκλάρα αλλά πρέπει να ντρέπεσαι γι΄αυτό και να είσαι ταπεινή. Να κρύβεσαι. Αλλιώς σε περιμένει η τύχη της Μαλένα. Οι χοντρές θα σε ξεσκίσουν. Και συ τώρα ρε μάγκα τί θέλεις? είσαι έξυπνος και δουλευταράς, το βλέπουμε, αλλά θες να σε αφήσουμε να ξεχωρίσεις? και μεις πώς ρίξουμε την δίμετρη μετά? Μπράτσα κάνουμε στο γυμναστήριο αλλά μυαλό που να βρούμε?
Πώς λοιπόν να πετύχει ο φιλελευθερισμός όταν ζητά να αφήσουν τους ανθρώπους να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους και να πετύχουν? Γιατί τί άραγε θα πετύχουν εκτός απο το να βελτιώσουν τη θέση τους ΣΧΕΤΙΚΑ με τους άλλους. Είναι λογικό οι "άλλοι" να τους το επιτρέψουν? Οι ταλαντούχοι είναι λίγοι. Οι πολλοί όχι μόνο θα τους εμποδίσουν με κάθε νόμιμο τρόπο να ξεχωρίσουν, θα τους ΞΕΣΚΙΣΟΥΝ.

Γιατί όμως σε μερικά κράτη ανθεί ο φιλελευθερισμός?
Εδώ ερχόμαστε σε ένα ακόμη χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους που πραγματικά τον ξεχωρίζει απο τα ζώα. Την αντίληψη της έννοιας της επένδυσης. Είναι το μόνο ζώο που αναβάλει την κατανάλωση ενός προϊόντος χάρη του πολλαπλασιασμού του προϊόντος. Έτσι, ενώ έχει πιάσει ένα μικρό αγριοκάτσικο μετά απο μέρες κυνηγιού και του τρέχουν τα σάλια είναι ικανός να μην το φάει αλλά να το μεγαλώσει για να πάρει κιλά και να φάει περισσότερο. Ενώ έχει θερίσει τα σπαρτά δεν τα καταναλώνει όλα αλλά αφήνει ένα μέρος τους τους για να ξαναέχει του χρόνου. ΚΑΝΕΝΑ άλλο ζώο δεν το κάνει αυτό. Μην το μπερδεύετε με την έννοια της αποθήκευσης για κατανάλωση αργότερα. Δεν σφάζει το κατσικάκι και το αποθηκεύει. Το ταΐζει (καταναλώνει τρόφιμα γι΄αυτό! επενδύει!) για να φάει αργότερα μεγαλύτερο κατσίκι. Πού κολλλάνε όλα αυτά με τον φιλελευθερισμό? Όταν ο άνθρωπος δεν έχει εξασφαλίσει την επιβίωσή του τότε εχει ύψιστη ανάγκη από χρήμα, απο επενδύσεις. Και επενδύσεις από τους καλύτερους. Τους καλύτερους επιχειρηματίες. Και τους επιτρέπει να αναπτυχθούν γιατί μέσα απο την ανάπτυξη αυτών θα επιβιώσει ο ίδιος. Και αναγκάζεται να "τους φάει στη μάπα". Και αναπτύσεται ο οικονομικός φιλελευθερισμός. Αλλά η οικονομική ανάπτυξη φέρνει και τον "κοινωνικό" φιλελευθερισμό: Η "τιμή" της κόρης έχει και παραέχει τιμή. Το ξέρουμε πια καλά. Τα πιό φιλελευθερα καθεστώτα είναι τα πάμφτωχα πρώην κομμουνιστικά και η Αγγλία που κατάρρευσε οικονομικά απο τον σοσλιαλισμό των εργατικών.

Είναι πολύ πιθανόν όταν αυτά τα κράτη εξασφαλίσουν την επβίωσή τους να αρχίσουν να ξανακοιτάνε με μισό μάτι τους ξεχωριστούς, τις κούκλες (τις ¨γλάστρες" ντε!), τους έξυπνους (τους κοιλαράδες ντε!) κ.ο.κ.
Είναι πάλι πιθανόν, αν η ελευθερία περάσει στην παιδεία και ο άνθρωπος καταλάβει οτι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο και σεβαστεί τον καλύτερο ο φιλελευθερισμός να ριζώσει για τα καλά...Χλωμό το βλέπω...Κόντρα στα ένστικτα δεν θα πόνταρα πολλά...

Και το "παράδοξο¨της Αμερικής?
Πολυπολιτισμικότητα. Αν δεν σέβονταν την ελευθερία του ατόμου τότε, επειδή δεν τους ενώνει η "κοινή καταγωγή" και η "εθνική συνείδηση" θα είχαν διαρκή εμφύλιο(?) πόλεμο.
Από νωρίς στα βάσανα: Η Αμερική είναι η ΜΟΝΗ χώρα όπου οι άνθρωποι- μην έχοντας εθνική ταυτότητα- πολέμησαν πραγματικά για την ελευθερία. Όλες οι έλλες επαναστάσεις ήταν του κώλου: Να πολεμήσουμε εμείς που μιλάμε ελληνικά τους απένατι που μιλάνε τουρκικά. Πιστεύαν οτι εκεί ήταν η πηγή των προβλημάτων τους.
Οι μετανάστες: Αποτελείται απο ανθρώπους που έφυγαν από τις πατρίδες τους επειδή η έλλειψη οικονομικής ελευθερίας τους εμπόδιζε να ανπτυχθούν. Δύσκολα θα δεχθούν περιοσρισμό της οικονομικής τους ελευθερίας.
Οι ινδιάνοι (!): Έχω σοβαρές υποψίες ότι η γνωριμία τους με την ελεύθερη φύση των ινδιάνων τους έχει επηρρεάσει πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε (Robert Pirsing: "Λαϊλά").

Είναι όμως οι Αμερικανοί αληθινά φιλελεύθεροι ή είναι μόνο φιλελευθεροι στην τσέπη? Μήπως εκεί δεν άνθισε η ποτοαπαγόρευση? Μήπως επιτρέπονται οι γάμοι των ομοφυλόφυλων? Μήπως επιτρέπονται τα ναρκωτικά? Το τσιγάρο? Η Πετρούλα? Κανένα κράτος στον κόσμο (ίσως πλήν Ολλανδίας) δεν είναι αληθινά φιλελεύθερο. Το μόνο που έχει επικρατήσει είναι ο ωφελιμιστικός φιλελευθερισμός. Αλλά επειδή ακριβώς η "Τιμή" της κορης ΕΧΕΙ τιμή έχουμε ελπίδες οτι ο ωφελιμιστικός φιλελευθερισμός μπορεί να φέρει κάποτε και τον αληθινό φιλελευθερισμό.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θέλω να σου πω ένα μπράβο γιατί χρησιμοποιείς στην ανάλυση σου επιχειρήματα σχετικά με τη φύση και τα ένστικτα του ανθρώπου. Πραγματικά, κινητήρια δύναμη της ζωής μας είναι η ανέλιξη μας στην κοινωνική ιεραρχία γιατί αυτή καθορίζει την επιτυχία μας στο άλλο φύλο και συνεπώς την διαιώνιση των γονιδίων μας.

Τώρα για τα υπόλοιπα έχω κάποιες αμφιβολίες, αλλά θα πρέπει να τα σκεφτώ περισσότερο πριν απαντήσω. Οι Μεξικανοί μετανάστες πάντως έχουν πιο θετική στάση απέναντι στον οικονομικό εξισωτισμό από τους λευκούς αμερικανούς: http://www.parapundit.com/archives/003501.html

Ανώνυμος είπε...

Ναι... δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Στη φύση παρατηρείται μια τεράστια ποκιλία μορφών. Αυτή η ποικιλία αποτελεί τη δεξαμενή γονιδίων απ΄την οποία θα αντλήσει το υλικό της η φυσική επιλογή. Τελικά θα επικρατήσει το ανταγωνιστικότερο χαρακτηριστικό μαζί με το φορέα του. Φαντασθείτε να υπήρχε μονοτονία ιδιοτήτων..Τι είδους επιλογή θα μπορούσε να συμβεί? Πώς θα ξεχώριζαν οι δίμετρες ξανθιές αν δεν υπήρχαν οι κοντές μελαχροινές? Η πίεση της φυσικής επιλογής οδηγεί άλλους στην επικράτηση και άλλους στην εξαφάνιση. Οι συνθήκες του εκάστοτε περιβάλλοντος αποφασίζουν αν αυτός που θα κερδίσει τον αγώνα για την επιβίωση θα είναι ο έξυπνος κοιλαράς ή ο χαζός μυώδης. Σε ένα περιβάλλον απαιτητικής πνευματικής εργασίας ο πρώτος, ενώ σε ένα άλλο χειρωνακτικής ο δεύτερος. Αυτό πρεσβεύει η αρχή διατήρησης του καλύτερα προσαρμοσμένου.. Γι αυτό οι χαζοί-μυώδεις-γαϊδαροι βρίσκονται στην παραγωγή των αγαθών και των υπηρεσιών, ενώ οι έξυπνοι -κοιλαράδες-γουρούνια στην εξουσία να λιμαίνονται το μόχθο των πρώτων. Ο εξαθλιωμένος γαϊδαράκος λοιπόν έχει στρατευθεί να φροντίσει γιά την επιβίωση του με τέτοιυς ρυθμούς που τελικά χάνει την αναπαραγωγή του, ενώ παράλληλα το γουρούνι οργιάζει.. Άλλο γαϊδαρος...άλλο γουρούνι. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ.
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αυτό είναι το ευτύχημα για την εξέλιξη των ειδών και την διαιώνιση των γονιδίων, που ήταν τυχερά και επιλέχθηκαν. Το δυστύχημα είναι ότι δεν είμαστε όλοι ίσοι. Βλέπετε κάποια ζώα είναι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΙΣΑ από τα άλλα!!