Κυριακή 26 Αυγούστου 2007

Το επίδομα των τρίτεκνων-πολύτεκνων

Πιστεύω οτι όχι απλώς θα πρέπει να επιδοτείται το τρίτο παιδί αλλά θα πρέπει το κράτος να αναλαμβάνει το κόστος ανατροφής όλων των παιδιών.... Να γιατί: Ιστορικά, όταν δεν υπήρχαν συστήματα συντάξεων ό κόσμος έλεγε "κάνε παιδιά να έχεις καλά γεράματα". Αυτό με την έννοια οτι κάποιος θα σε ταΐζει όταν θα είσαι ανήμπορος. Αυτό με την έλευση της έννοιας της σύνταξης άλλαξε. Τώρα ο άνθρωπος δεν υπολογίζει στα παιδιά του αλλά στην σύνταξη. Γι΄αυτό και η μεγάλη υπογεννητικότητα, γι΄αυτό και ο μεγάλος ντόρος για τις συντάξεις. Αλλά ποιοί θα παράγουν αύριο και θα εξασφαλίζουν την πληρωμή αυτών των συντάξεων? Τα σημερινά παιδιά. Και γιατί άραγε να πληρώνουν με τη δουλειά τους τις συντάξεις και άλλων εκτός των γονιών τους? Ένα πιθανό αντεπιχείρημα είναι πως αν διορθωνόταν το σημερινό ελλεϊνό σύστημα "μάζεψε εισφορές"-"δώσε τις συντάξεις" με το κεφαλαιοποιητικό τότε δεν θα πληρωναν τα παιδιά αλλά οι τόκοι και τα μερίσματα των επενδεδυμένων κεφαλαίων. Αλλά τα λεφτά μόνα τους δεν "γεννάνε" λεφτά. Κάποιος πρέπει να τα δουλέψει! Αν δεν υπάρχουν σήμερα πολλά παιδιά δεν θα υπάρχουν αύριο πολλοί επιχειρηματίες και εργαζόμενοι να τα δουλέψουν και να μας δώσουν τόκους και μερίσματα! Οι τόκοι θα πέσουν στο μηδέν και τα μερίσματα επίσης. Και τότε με τί τόκους και αποδόσεις θα δοθούν οι συντάξεις?

4 σχόλια:

Averell είπε...

Επιτρέψτε μου ένα σύντομο σχολιάκι για το ιστολόγιό σας: πολύ σωστά επιγράφεται "λογική", γράφετε απλά, στέρεα και λογικά πράγματα. Καλή συνέχεια!

Ανώνυμος είπε...

Εσείς αγαπητέ πόσα παιδιά έχετε?

Στέλιος Καλτσούνης είπε...

Κανένα δυστυχώς....Γι΄αυτό και νιώθω κάπως άβολα. Κάποιοι άλλοι μεγαλώνουν παιδιά στερούμενοι πιθανόν μια πιο άνετη ζωή που θα "συνδράμουν" και τη δική μου σύνταξη χωρίς εγώ να έχω επιβαρυνθεί οικονομικά καθόλου....

Ανώνυμος είπε...

Χμ... Ας ελπίσουμε ότι θα εξακολουθεί να υφίσταται η έννοια "σύνταξη" όταν έλθει η το πλήρωμα του χρόνου...