Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

το ήρεμο λιμάνι του δημοσίου

Κατά τα άλλα, καλά που υπάρχει και το ήρεμο λιμάνι του δημοσίου όπου μπορεί νά αράξει ο καταταλαιπωρημένος από τις θύελλες του σκληρού καπιταλισμού άνθρωπος του σήμερα. Εκεί δεν χρειάζεται κόπος, αφού τόν μισθό του τον πληρώνουν υπάνθρωποι που δεν είχαν τα κότσια να γλύψουν αρκετά ή να παπαγαλίσουν αρκετά γιά νά περάσουν στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ. Κι αν τολμήσουν να μην πληρώσουν υπάρχει και ο αστυφύλακας …

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σου απευθύνεται μια καταταλαιπωρημένη από τις θύελλες του Ιδιωτικού Σχολείου και των φροντιστηρίων καθηγήτρια για μια δεκαετία, που πλήρωνε αδρά τους φόρους της-άρα υπάνθρωπος. Συμμετείχα στη διαδικασία των εξετάσεων του ΑΣΕΠ και με άνεση βρέθηκα να υπηρετώ το δημόσιο Σχολείο, χωρίς να χρειασθεί να γλύψω κανέναν. Λες να παπαγάλισα αρκετά; Για να είμαι ειλικρινής το επεδίωξα, αλλά το εξοντωτικό πρόγραμμα των μαθημάτων μέχρι αργά το βράδυ δεν μου το επέτρεψε. Στο ήρεμο λιμανάκι του Δημοσίου πλέον, συνάντησα αυτούς -τους βολεμένους- αλλά και αρκετούς που ονειρεύονται ένα καλύτερο Σχολείο και πασχίζουν προς την κατεύθυνση αυτή, εντός ενός σαθρού εκπαιδευτικού συστήματος. Εξασφαλίζοντας τον υπέρογκο μισθό των 1000 ευρώ(που ανταποκρίνεται στις ώρες εργασίας τους, αλλά ποιος σου είπε ότι αρνούνται να δουλέψουν περισσότερο;)οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να συντηρήσουν αξιοπρεπώς τις οικογένειές τους. Ισχύει ΚΑΙ για αυτούς το γνωστό "πληρωνόμαστε σε δραχμές και πληρώνουμε σε ευρώ". Μήπως δε φταίει ο δημόσιος υπάλληλος αλλά η δημοσιουπαλληλική νοοτροπία όλων μας; Αυτή δεν τη συναντάς και σε κλίκες βολεμένων του ιδιωτικού τομέα όπου μοχθούν 5 για να επιβιώσουν 35; Εκεί και αν γλύφουν!!!
Υπόψιν, ο αστυφύλακας θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα, αν δεν πληρώσω τους φόρους του εργοδότη μου και πολύ αμφιβάλλω αν με τον τεράστιο μισθό μου θα ανταπεξέλθω. Αρα, όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά .... Λογικό;

Στέλιος Καλτσούνης είπε...

Χαίρομαι που μιλώ με έναν άνθρωπος που έχει γνωρίσει και τις δύο όψεις του νομίσματος.
Κατ΄αρχήν τί εννοείτε με τα δύο μέτρα και δύο σταθμά? Αν εσείς αποφασίστε να μην πληρώσετε για το προϊόν που παράγω εγω μπορείτε να είστε ήσυχη οτι κανένας αστυφύλακας δεν θα σας χτυπήσει την πόρτα. Αν βέβαια προσπαθήσετε να μην πληρώσετε για άλλα προιόντα που παράγει ο εργοδότης σας τότε...welcome to the club! Γι΄αυτό και η ποιότητα των άλλων "προιόντων" που σας παρέχει ο εργοδότης σας επαφίεται στο φιλότιμο των υπαλλήλων του. Μόνο στο φιλότιμο. Τον μισθό τους θα τον πάρουν είτε σας εξηπηρετήσουν είτε όχι... Θύματα του παραλογου τρόπου λειτουργίας του κράτους είναι ΚΑΙ οι δημόσιοι υπάλληλοι. Είστε δημόσιος υπάλληλος αλλά το παιδί σας στο δημοτικό σχολείο θα παρακολουθήσει ένα δάσκαλο που δεν θα έχετε επιλέξετε εσείς ούτε θα έχετε κανένα λόγο για την ικανότητά του. Πιθανόν ακόμη και παράφρονα. Τον μισθό του όμως θα τον εισπράξει (με τον αστυφύλακα).
Δεν είμαι κατά των δημοσίων υπαλλήλων. Είμαι κατά της νοοτροπίας του "δεν μου φτάνουν τα λεφτά" (τότε γύρνα στον ιδιωτικό τομέα), "δεν θέλω να αξιολογούμαι" (εμ βέβαια, ποιός θέλει) "δεν θέλω ανταγωνιστές" (ποιός θέλει?)
Αλλά υπάρχουν και οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι:
Αυτοί που θέλουν να αξιολογούνται απο τους πελάτες (πολίτες) αλλά αυτό να έχει αντίκτυπο στο μισθό τους (λογικό). Τότε λύνονται όλα!
Η περίφημη δυμοσιουπαλληλική νοοτροπία είναι η νοοτροπία των άχρηστων που στο "συναδελφικό" κλίμα επικράτησε. Πώς θα σας φαινόταν ένα άλλο σύστημα ας πούμε, που ο γονιός και ο μαθητής θα επιλέγαν τον καθηγητή τους (όπως στα φροντιστήρια) και αυτός θα πληρωνόταν ανάλογα με τις "εγγραφές" που είχε? Οι καλοί δάσκαλοι και καθηγητές θα επιλέγονταν απο πολλούς και ο μισθός τους θα τριπλασιαζόταν. Αυτοί που δεν θα επιλέγονταν απο κανένα θα άλλαζαν επάγγελμα. Θα υπήρχε κίνητρο για δουλειά διάβασμα και βελτίωση. Και αυτό θα το απολάμβαναν ΚΑΙ οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Όσο για τον ιδιωτικό τομέα δεν με ενδιαφέρει τί γίνεται. Αν μου φανεί το προιόν τους ακριβό ή κακής ποιότητας δεν το πληρώνων και δεν έχω καμμία επίπτωση για αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν, με την ευκαιρία της εορτής του Πάσχα σας εύχομαι χρόνια πολλά!
Χαίρομαι που συμφωνείτε ότι θύματα του παράλογου τρόπου λειτουργίας του κράτους είναι και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Επίσης, χαίρομαι που συμφωνείτε ότι η δημοσιουπαλληλική νοοτροπία που έχει επικρατήσει, δεν είναι γνώρισμα μόνο των δημοσίων υπαλλήλων.
Σχετικά με τα ερωτήματά σας:
Ως δάσκαλοι θέλουμε να επιλέγουμε και να μας επιλέγουν. Επιζητούμε την αντικειμενική αξιολόγηση και όχι απλώς την αξιολόγηση, δηλαδή "επίτο έργον" και όχι βάσει των γαλαζοπράσινων, κοκκινοροζ ή κιτρινομωβ αποχρώσεων των πολιτικών μας πεποιθήσεων. Το "ανταγωνιστικό σχολείο" για όλους μας ισοδυναμεί με το "ιδανικό σχολείο", άρα καμία διαφωνία.
Παράλληλα όμως ως υπάλληλοι απαιτούμε και την ικανοποιητική αμοιβή, για να μην επιβάλλεται να αναζητούμε τρόπους να συμπληρώσουμε το μηνιαίο εισόδημά μας, ώστε να έχουμε την αγοραστική δύναμη να αποτελούμε καταναλωτές των δικών σας φθηνότερων και ποιοτικότερων προιόντων, όπως υποστηρίζετε. Τονίζετε ότι δεν είσθε κατά των δημοσίων υπαλλήλων όμως η πρώτη σας ανάρτηση με τους άστοχους χαρακτηρισμούς οι "υπάνθρωποι" και τις γενικόλογες εκφράσεις "οι άλλοι που γλύφουν και παπαγαλίζουν" δημιουργεί την εντύπωση ότι το κέντρο του ενδιαφέροντος της συμμαχίας σας αποτελεί η βελτίωση των συνθηκών εργασίας αλλά και η ποότητα ζωής του ιδιωτικού υπάλληλου (1η όψη νομίσματος:κόλαση). Ταυτόχρονα μηδενικό δείχνει το ενδιαφέρον για το δημόσιο υπάλληλο(2η όψη νομίσματος:παράδεισος). Επιτρέψτε μου μια μικρή διόρθωση. Πρόκειται για τις δύο όψεις του ΙΔΙΟΥ νομίσματος, δλδ της κόλασης εργασίας γενικώς. Απλώς αυτή του δημοσίου αποτελεί μια πιο light έκδοση.
Στην πρότασή σας λοιπόν, για επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα του οικονομικά δυσαρεστημένου δημόσιου υπάλληλου, επιτρέψτε μου και πάλι να προτιμήσω την πιο light εκδοση της κόλασης.
Υ.Γ Μήπως με τον όρο "σταση πολιτών" εννοείτε "στάση ιδ. υπαλλήλων"? Μην ξεχνάτε ότι και ο δημόσιος υπάλληλος είναι πολίτης αυτής της χώρας που επιθυμεί να διορθωθούν τα κακώς κείμενα...Αυτό ακριβώς εννοουσα με τα δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Στέλιος Καλτσούνης είπε...

Να σας ευχηθώ και γω με τη σειρά μου Χρόνια πολλά και κάθε ευτυχία! Ζητώ συγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησής μου αλλα είναι και οι διακοπές!
Λοιπόν επί του θέματος: Δεν έχουμε καμία διαφωνία! Και εσείς εισπράτετε το προιόν του σάπιου κρατικού μηχανισμού όπως και μεις. Ξαναλέω: Δεν έχω τίποτα εναντίον των ΔΥ!!Ήταν και οι γονείς μου και ο αδερφός μου και πάρα πολλά μέλη της συμμαχίας. Είμαι όμως αντίθετος με το σάπιο σύστημα της ισοπέδωσης όλων στο επίπεδο των μετρίων των τεμπέληδων και των αδιάβαστων και του ωχαδερφισμού. Προσοχή! ΚΑΙ στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν τέτοιοι αλλά εκεί συνήθως εισπράτουν την αμοιβή που τους αξίζει. Και αν δεν το κάνει ο επιχειρηματίας η επιχείριση κλείνει και βρίσκονται όλοι στο δρόμο. Και τρελλαίνομαι όταν στην πρόταση για αξιολόγηση, το διακίωμα στην επιλογή και ανταμοιβή ΜΟΝΟ των άξιων ακούω για "ήρεμο λιμάνι" και "να προσπαθήσουν και οι ιδ. υπ. να πετύχουν τα ίδια"... Δεν μπορούν να πετύχουν τα ίδια: Δεν έχουν όπλα (όρα:Αστυφύλακας)
Γιατί λέτε οτι δεν ενδιαφερόμαστε για τους ΔΥ? Αυτό που λέμε είναι να αξιολογείται η δουλειά τους ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ και να αμοίβονται ανάλογα! Αν είστε άξιος καθηγητής δεν είναι άδικο να αμοίβεστε το ίδιο με κάποιον άχρηστο? Πρώτοι οι ΔΥ έπρεπε να ζητούν αξιολόγηση ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ξαναλέω και όχι απο κάθε κομματόσκυλο ή κομπλεξικό επιθεωρητή.
Το νόημα της αρχικής δημοσίευσης (που δεν είναι και δικά μου φράση αλλά συμφωνώ με αυτήν) είναι οτι αυτήν την χαλαρότητα, την μή παροχή αξιόλογων υπηρεσιών, τη στερηση του δικαιώματος της επιλογής ΔΕΝ την πληρώνουν κάποια άγνωστα σκοτεινά κέντρα αλλά οι Ιδ. Υπ. Και έχουν και αυτοί δικαίωμα στην ζωή και όχι μόνο στους φόρους.
Τα ίδια όμως, ξαναλέω, ισχύουν ΚΑΙ για τους ΔΥ. Απλώς αυτοί παίρνουν ένα μικρό κομματάκι απο την πίτα. Πολύ μικρό, αλλά όπως και σεις λέτε στο τέλος η εναλάκτική είναι χειρότερη κόλαση. Τουλάχιστον το σύστημα ας σεβαστεί αυτούς που βράζουν σε θερμότερο καζάνι. Ή ακόμη καλύτερα να τους σεβαστεό ΟΛΟΥΣ! Όλοι μας να απαιτήσουμε το δικαίωμα στην επιλογή. ΚΑΙ οι Δ.Υ.!

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινήσεις σας. Διαφωνώ μόνο με την ευκολία με την οποία διατυπώνουμε χαρακτηρισμούς όταν δεν γνωρίζουμε εκ των έσω καταστάσεις ή κρίσεις από την εκφορά του προφορικού λόγου, όταν αυτός δεν χαρακτηρίζεται από την αυστηρότητα του γραπτού λόγου. Στο ίδιο πνεύμα θα σας έλεγα να μην τρεΛΛαίνεσθε πολύ εκτός και αν ....είσθε από τη Βόρεια Ελλάδα!!
Ευχαριστώ πολύ και για τη φιλοξενία.